Dr.Abdurrahman AKBAŞ sayfasına hoş geldiniz
Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur. Bu nöbetler, sahip olduğunuz epilepsinin türüne bağlı olarak beynin farklı bölgelerinde başlar. FLE, beynin ön lobunda fokal nöbetlere neden olan yaygın bir epilepsi türüdür. Beynin bu alanı, konuşmanıza ve hareket etmenize yardımcı olması açısından önemlidir.
FRONTAL LOB EPİLEPSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Frontal lob epilepsisinin en yaygın belirtileri, tekrarlayan fokal nöbetlerdir. Geçici görme değişikliklerine, baş dönmesine veya baş ağrısına neden olabilecek bir aura yaşadığınızda bazen bir nöbetin geldiğini hissedebilirsiniz.
FLE ile fokal nöbet belirtileri şunları içerebilir: ellerinizde, kollarınızda ve vücudun diğer kısımlarında kontrol edilemeyen seğirmeler, vücutta sertlik, hareket edemiyormuş gibi hissettirmek, vücudun sadece bir tarafında olağandışı hareketler (örneğin sadece bir el veya bacak), kontrolsüz ağız hareketleri, gözlerini istemsizce bir tarafa kaydırmak, bir daire içinde dolaşmak gibi geçici tekrarlayan hareketler, yoğun neşe, üzüntü veya korku gibi ani duygusal değişiklikler, mide bulantısı veya genel huzursuzluk, olağandışı kokular veya tatlar, ellerin ve ayakların titremesi, bacaklarınızla bisiklet benzeri hareketler, sallanma hareketleri…
FLE belirtileri genellikle bir seferde yaklaşık 30 saniye sürer. Uyanıkken veya uyurken gelişebilirler, ancak en yaygın olarak uyku sırasında ortaya çıkarlar.
FLE NE TÜR BİR EPİLEPSİDİR?
FLE, fokal epilepsi adı verilen bir grup epilepsinin parçasıdır. Her tip, beynin belirli bölümlerinde meydana gelen nöbetleri içerir. FLE'den kaynaklanan nöbetler genellikle uyku sırasında meydana gelir. Bu nöbetler, gece frontal lob epilepsisi (NFLE) olarak bilinen bir FLE türü olarak kabul edilir. NFLE bazen uyku bozukluğu olarak yanlış teşhis edilir.
FRONTAL LOB EPİLEPSİSİNE (FLE) NE SEBEP OLUR?
FLE'nin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Ancak beyindeki genetik veya yapısal değişikliklerin büyük bir katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Epilepsilere ayrıca; beyin yaralanmaları, inme, ensefalit veya menenjit gibi bazı enfeksiyonlar, beyin iltihabı, beyindeki tümörler veya kistler, merkezi sinir sisteminizde düzensiz kan damarı oluşumları, genlerinizle ilgili koşullar neden olabilir.
FRONTAL LOB EPİLEPSİSİ (FLE) NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Frontal lob epilepsisi tipik olarak bir nörolog tarafından teşhis edilir. Nöbetler gibi semptomlarınız epilepsiniz olabileceğini gösteriyorsa, doktor sizi bir nöroloğa yönlendirebilir. Bir nörolog, şu testleri yapabilir:
-Beyindeki elektriksel aktiviteyi izleyen bir elektroensefalogram (EEG)
-Tümörleri, beyin hasarını veya nöbetlerinize neden olabilecek yeni bir inme belirtileri aramak için BT taraması veya MRI gibi görüntüleme testleri
-İlgili genetik veya metabolik durumları tespit etmek için kan testleri